Hogyan küldj nekünk kéziratot?

Először is szeretnénk megköszönni a bizalmat, amit nekünk szavaztok, amikor elkülditek hozzánk a kéziratotokat. Pontosan tudjuk, milyen bátor és egyben nehéz döntés ez, épp ezért igyekszünk rövid határidőn belül válaszolni mindenkinek.

Összeszedtünk néhány hasznos tanácsot, amit kéziratbeküldés előtt érdemes átfutni – nem csak akkor, hogyha hozzánk adtok be írást, de külön megköszönjük, hogyha a nekünk szánt e-mail írásánál figyelembe veszitek ezeket a pontokat is.

Megköszönjük, hogyha időt szántok egy rövid, írói bemutatkozásra: kik vagytok, publikáltatok-e korábban, ha igen, hol (például saját blog), jártatok-e írós kurzusra (ez sem előnyt, sem hátrányt nem jelent), mik a terveitek a jövőre nézve.

Örülünk, hogyha pár sorban összefoglaljátok a regényetek korcsoportját, zsánerét és hogy sorozat részéről vagy egyedülálló kötetről van-e szó.

Itt térnék ki arra, hogy mi, a Skarlát Kiadóban egyelőre Young Adult és New Adult korcsoportokhoz tartozó történetekkel foglalkozunk, azaz egyaránt várunk írásokat a fiatalabb korosztálynak (14-18 évesek), és a fiatal(abb) felnőtteknek is (18-30 évesek).

Az összes Young Adulthoz és New Adulthoz kapcsolódó zsánert szívesen látjuk: legyen szó realista romantikus műről, fantasyról, thrillerről, történelmiről, stb.

Ilyen történet írásakor érdemes figyelembe venni a korcsoport jellemzőit, és ráerősíteni ezen elemekre. Például egy más típusba tartozó fantasy és egy New Adult fantasy teljesen más felépítéssel és hangsúlyokkal bír, és ugyanígy egy felnőtt romantikus és egy romantikus Young Adult is nagymértékben eltérő lesz.

Fontos megjegyezni, hogy elkészült kéziratokat várunk, az elbírálás során ugyanis a történet egészét vizsgáljuk, és annak ismeretében küldünk választ a szerzőnek.

Formázás:

A kéziratokat .doc vagy .docx fájlban várjuk, Times New Roman betűtípussal, 12-es betűméretben.

Terjedelem:

A kéziratokat maximum 600.000 karakterig (szóközökkel) várjuk, de hogyha a történet megkívánja, nem bánjuk, ha valamivel hosszabb.

Szinopszis:

Külön fájlban, a kézirat mellé kérjük csatolni a regény szinopszisát, maximum két oldalban. (Később egy teljes, átfogó bejegyzést szentelünk a szinopszisnak, most csak gyorsan összeszedjük a legfontosabb elemeit.)

A szinopszis olyan, részletes összefoglaló, ami átható képet ad a mű egészéről. Említésre kerülnek benne a főszereplők, az elérni kívánt céljuk, a céljukat akadályozó elemek, a megoldás, az összes „csavar”. A belső konfliktusok, a jellemfejlődések, a kapcsolatuk a többi karakterhez viszonyítva.

Fantasztikus zsánerek esetében a világ, amiben a szereplők mozognak, a világ szabályai és különlegességei.

Elérhetőségünk:

A kéziratokat és a hozzájuk tartozó szinopszist erre az e-mail címre várjuk: skarlatkiado@gmail.com

A hozzánk beküldött írásokat nem őrizzük meg, harmadik félnek nem adjuk ki. Elbírálás után minden esetben értesítjük a szerzőt.

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *